El moniato és un tubercle de tardor dolç molt saludable per les seues propietats i múltiples beneficis per a la salut.
Se li pot conéixer també amb el nom de “moniato”, “camote”, “papa” o “creïlla dolça”. Hi ha diverses varietats de moniato, que es distingeixen pel seu sabor, forma i color, que pot ser ataronjat, violeta o blanc.
El moniato taronja és el més popular, en part, gràcies a la seua versatilitat en la cuina, ja que es pot consumir tant en plats dolços com salats.
El moniato aporta molts beneficis
D’entre els seus múltiples beneficis podem destacar la seua riquesa en fibra, que ajuda a millorar la digestió i trànsit intestinal. Posseeix un alt contingut en antioxidants i betacarotens que afavoreix la prevenció de malalties protegint les cèl·lules de l’organisme contra els danys provocats pels radicals lliures, excel·lent per a la cura de la pell; i gràcies al seu alt contingut en carotenoides, ajuda a protegir la visió i previndre malalties oculars.
Aporta a l’organisme minerals com a calci, ferro, potassi i fòsfor i és font de vitamines, ja que posseeix un alt contingut vitamínic de vitamina A, C, E, i vitamines del grup B. Ademés, si et decantes per moniatos ecològics o naturals, les propietats son molt millors.

Com cuinar el moniato farcit
La clau per a gaudir de totes les propietats del moniato està a cuinar-lo de manera saludable. És un aliment fàcil d’acompanyar en els teus plats i es pot cuinar de múltiples formes: rostit, bullit, al vapor, fregit en forma de xips, en cremes i rebosteria. No obstant això, la millor manera de conservar totes les seues propietats és coure el moniato al forn o cuinar-ho al vapor.
A continuació, et presentem una recepta fácil i saludable amb productes de temporada que podràs comprar directament en la nostra web i sorprendre els teus comensals en aquestes dates tan especials.
Ingredients
- 2 moniatos mitjans (arredonits si pot ser)
- 1 ceba morada
- 1 all porro
- 6 xampinyons
- 6 bolets shiitake
- 100gr. de formatge camembert
- 1 all sec
- 150gr. de braó de porc o carn picada (al teu gust)
- Oli d’oliva verge extra, sal, pebre negre i herbes provençals
- Llavors de carabassa per a decorar

Elaboració del moniato farcit
- Precalentem el forn a 180º, col·loquem els moniatos nets sobre el paper de forn i els rostim durant 30mn. aproximadament, fins que estiguen tendres. Quan estiguen fets, retirem del forn i deixem refredar.
- Mentre es rosteixen els moniatos preparem la resta d’ingredients. Piquem molt fi l’all, la ceba, el porro, els bolets i els xampinyons.
- Saltegem en una paella l’all picat amb l’oli i el braó de porc o la carn picada, i anem afegint la ceba i el porro. Quan agafe una miqueta de color afegirem els bolets i els xampinyons, saltegem uns minuts més tot junt. Apartem del foc i retirem.
- Quan els moniatos s’hagen refredat, els partim per la meitat (com un entrepà) i amb l’ajuda d’una cullera retirem la carn del moniato sense trencar la pell i la depositem en un bol gran. Reservem la pell del moniato.
- Una vegada hem buidat els moniatos, afegim al bol els ingredients que hem reservat. Tallem el formatge en xicotets daus i l’afegim també al bol. Salpebrem la mescla al gust i mesclem tots els ingredients.
- Emplenem amb molta cura la pell del moniato amb la mescla. Decorem la superfície amb llavors de carabassa o amb trossets de formatge que ens hagen sobrat. Finalment, col·loquem els moniatos farcits al forn 10mn més.
- Servim en el plat, pots acompanyar-lo amb una guarnició de verdura com per exemple coliflor, bròcoli o fesol.
Consells per a traure-li partit a la teua recepta de moniato farcit
Com pots veure, és una recepta molt polivalent, si desitges fer-la vegetariana pots substituir la carn per altres productes de temporada com la coliflor o fins i tot afegir llentilles pardines cuites.
També pots decorar-ho amb formatge ratllat per damunt i gratinar-ho al forn, o si desitges completar encara més el teu plat pots afegir-li ou.