Tornar al blog

Publicat el .

Sandra, del forn El Trigo Limpio, ens conta com s’elabora el pa amb massa mare ecològic

Recentment hem incorporat a la nostra botiga la secció de forn a domicili, en ella pots trobar una àmplia gamma ecològica de pans artesanals elaborats amb massa mare i galetes dolces i salades. Aquests se serveixen sota reserva prèvia, d’aquesta manera et garantim la màxima frescor i mantenim la sostenibilitat alimentosa en evitar el desaprofitament d’aliments. En la secció de forn ecològic trobaràs unes senzilles instruccions a seguir per a realitzar la teua reserva i poder gaudir d’aquests deliciosos productes artesans, però abans de res, volem explicar-te amb més detall qui es troba darrere de la seua elaboració.

fer pa amb massa mare

Com es fa el pa amb massa mare artesà?

L’art d’elaborar pa artesà amb massa mare de la mà de Sandra del forn El Trigo Limpio.

Sandra Contreras és l’artesana fornera del forn “El Trigo Limpio”, situat a Sot de Xera un xicotet poble amb encant pertanyent a la comarca Els Serrans a l’interior de la província de València.

Sandra es va iniciar en el món de la fleca en 2004 amb La Panda Pan, un projecte socioeducatiu solidari dirigit a la població jove del barri la Coma. D’aquesta iniciativa va nàixer El Trigo Limpio, projecte que ha anat evolucionant amb el pas del temps. Una dècada després, el projecte s’ha consolidat com un estil de vida i una manera de treball basat sempre en el respecte, la sobirania alimentària i l’ecologia.

Per a això, s’utilitzen farines ecològiques moltes en pedra, d’origen nacional i de proximitat, donant suport a projectes locals com farines Era, que treballen de manera artesanal en pedra amb varietats antigues. Aquestes farines fan que el pa siga més saludable i adquirisca major qualitat, aroma i textures especials.

Els productes artesanals ecològics que Sandra confecciona en el seu obrador són el fruit d’un treball minuciós en el qual es cuida tant el procés d’elaboració com les matèries primeres amb les quals s’elaboren. En el cas dels pans, respectant sempre els temps necessaris de fermentació. És per aquest motiu que tenen un valor afegit, ja que segueixen la tradició artesana, sense additius químics ni llevats artificials, són pans elaborats amb massa mare cuits en forn de llenya que mantenen el sabor original del pa.

pa amb massa mare

Que és la massa mare? 

La massa mare és l’equivalent al llevat de fleca fresca o seca que es pot adquirir a les botigues, és el llevat casolà d’origen natural que s’utilitza per a l’elaboració del pa. L’aposta pel pa de massa mare sens dubte es deu als seus múltiples avantatges respecte a la qualitat i salubritat.

Es tracta d’un pa elaborat que conté sol ingredients naturals i necessita de llargues fermentacions, precisant de la manyaga i dedicació que només l’artesania pot oferir. Aquest procés es veu reflectit en els seus múltiples avantatges entre les quals es destaquen l’aguant després de la seua elaboració i fàcil conservació, millora de la digestió i l’aportació de nutrients vitamínics i minerals.

 Tipus de pa amb massa mare

Entre els diversos tipus de pans que Sandra elabora en el seu obrador pots trobar pa blanc i integral de massa mare de blat autòcton Florència Aurora, pa semi integral d’espelta, ségol, blat negre i de floc de creïlla en diversos formats elaborats amb massa mare. També pots trobar diversos snakcs dolços i salats, ideals per a picar entre hores.

Et convidem al fet que proves per tu mateix/a i decidisques el teu favorit, segur que t’encanten!