Tornar al blog

Publicat el .

Tipus d’alvocat, com triar-ho?

Hi ha moltes varietats d’alvocats i cada varietat té unes particularitats diferents que es poden apreciar en la forma del fruit, la textura de la pell amb major o menor rugositat, el color i la seua polpa més o menys cremosa.

Depenent de l’època de l’any la varietat d’alvocat varia, és fàcil trobar alvocat d’importació al llarg de l’any. En el nostre apartat de fruites fresques pots trobar alvocat d’origen nacional des de mitjan setembre fins a finals de març.

En aquest post coneixerem les principals classes d’alvocat més consumides, les seues propietats i beneficis per a la salut i consells per a saber el moment òptim en el qual consumir el teu alvocat.

Propietats i beneficis de l’alvocat

L’alvocat és molt benvolgut pel seu valor nutritiu, aportació vitamínica i minerals beneficiosos per a l’organisme. Cada 100 gr. d’alvocat contenen 160 calories de greixos saludables i fibra. Aquestes ajuden a l’organisme a l’absorció dels nutrients aportats per altres fruites i verdures, per la qual cosa resulta ideal combinar-lo en plats amb més vegetals.

L’alvocat posseeix vitamines A, C, D, K i B. Resultant un bon antioxidant pel seu contingut en vitamines C i E, i beneficiós per a la salut òssia pel seu contingut en vitamina D.

El seu alt contingut en fibra ajuda l’organisme a assaciar l’apetit, evitar el restrenyiment i regular els nivells de sucre en sang. Així mateix, conté magnesi, potassi, proteïnes, zinc i minerals que afavoreixen el bon funcionament del sistema nerviós i muscular, afavorint el bon funcionament del sistema immunològic.

A més, l’alvocat és ric en àcid fòlic i àcid oleic, un àcid gras que actua com a aliat natural enfront del colesterol i ajuda a controlar la pressió arterial. El seu contingut en àcids i vitamina E es recomana com a antiinflamatori d’articulacions, ja que actua directament sobre el cartílag.

Tipus d'alvocat ecològic

Varietats d’alvocats

D’entre les diverses varietats d’alvocat que existeixen, les més populars són: hass, bacon i fort.

  • Alvocat hass. És la varietat més cultivada i consumida, els seus fruits de grandària mitjana es caracteritzen per la seua forma esfèrica i pell rugosa. El color d’aquesta va canviant d’un verd intens a un negre fosc a mesura que madura. En el seu interior trobem un xicotet os i una polpa groga carnosa i untuosa de sabor suau. La seua temporada de producció nacional abasta des de mitjan novembre fins a finals d’abril. Pots comprar alvocat hass a Ecocaixa.
  • Alvocat bacon. Es caracteritza per una prima i fina pell de color verd fosc pel que resulta molt fàcil de pelar. Té una forma ovalada, en el seu interior trobem una polpa de color groc verdós de sabor suau i menys mantegosa que la varietat hass. La seua temporada de producció nacional abasta des de mitjan setembre fins a finals de desembre.
  • Alvocat fort. Aquesta varietat es caracteritza pel seu coll allargat, similar a la forma d’una pera, de pell verda i fina que es manté en la mateixa tonalitat a mesura que madura. En el seu interior trobem una polpa cremosa de sabor suau i excel·lent. La seua temporada de producció nacional abasta des de principis d’octubre fins a mitjan gener.
Maduració de l'alvocat ecològic

Com saber si l’alvocat està llest per a menjar?

Pot resultar una mica complex saber si l’alvocat està madur o no. Per a això cal parar atenció a diversos aspectes com el color de la seua pell, duressa i tija.

  • Color i tacte. En funció del color del fruit i la seua varietat podrem identificar si està llest per a ser consumit. Tal com es pot prear a la foto, el color verd intens indica que l’alvocat està verd i dur. A mesura que va adquirint tonalitats més fosques significarà que el fruit està madurant adequadament, i en pocs dies podrà consumir-se. Sabrem que està en el seu moment ideal de maduresa en afonar lleugerament els dits sobre la pell i notar que aquesta s’afona lleument. Finalment sabrem que està passat si adquireix un color fosc tirant a negre i en pressionar lleument els dits aquests s’afonen en el fruit sense fer a penes pressió.
  • Tija. També ens pot ajudar a identificar el grau de maduresa, si en retirar-lo amb facilitat s’observa una polpa de color groc significarà que l’alvocat està en el seu moment òptim per a ser consumit. Per contra, si la polpa és de color verd, significarà que cal esperar uns dies més; si presenta un color fosc sabrem que està passat.

Com fer que els diferentes tipus d’alvocats maduren abans?

Sens dubte, la millor opció és adquirir-los verdosos i deixar-los madurar a poc a poc a casa, poden tardar de 3 a 5 dies a madurar.

Si volem que maduren ràpid i no podem esperar, una opció pot ser conservar-los a temperatura ambient al costat de pomes i plàtans, gràcies a l’etilé que aquests desprenen es pot accelerar el procés de maduració de les fruites.

Sens dubte, l’alvocat és una fruita deliciosa i excepcional per a incloure en la nostra dieta diària, alguna cosa que resultarà senzill gràcies a la seua polivalència tant en plats dolços com salats, i que sens dubte ens ajudarà a afavorir la salut del nostre sistema immunològic i digestiu.