Tornar al blog

Publicat el .

Fruites i verdures de temporada d’hivern

Cada època de l’any ofereix una àmplia varietat de fruites i verdures de temporada específiques de l’àrea geogràfica en les quals es cultiva.

Consumint productes de temporada, ens adaptem al calendari de producció natural, evitem el cultiu forçós dels productes que no són de temporada i garantim que el fruit es desenvolupe en unes condicions òptimes fins a aconseguir la seua grandària òptima, conservant totes les seues propietats organolèptiques, de manera que obtenim un producte de major qualitat, frescor i proximitat.

Cada fruita i verdura de temporada ens aporta els nutrients que el nostre cos necessita en funció de l’època de l’any. L’hivern dura des del 21 desembre fins al 21 de març, comprenent els mesos de gener i febrer. Afortunadament, en la zona de València les temperatures no són molt extremes, la qual cosa ens permet gaudir durant l’hivern d’una àmplia i deliciosa gamma de fruites i verdures de temporada als mesos de decembre, gener, febrer i març.

Fruites i verdures de temporada hivern

Llista de fruites i verdures de temporada d’hivern

A continuació vos mostrem informació rellevant sobre una àmplia varietat de verdures i fruites de temporada d’hivern:

 • Bleda, espinac i remolatxa. Aquestes hortalisses pertanyen a la família de les quenopodiàcies, de les quals es poden consumir tant les seues fulles com els seus rizomes. Els agraden les temperatures més aviat fresques pel que podem gaudir-les durant les temporades de tardor, hivern i primavera.
 • Moniato. Pertanyent a la família de les convolvulàcies. Es tracta d’una arrel que s’obté de la planta del moniato, aquesta és perenne de cultiu anual, no tolera temperatures molt baixes. Es cultiva a la fi de tardor i gràcies a la seua durabilitat pot consumir-se durant els mesos d’hivern.
 • Porro. Pertany a la família de les liliàcies, igual que la ceba, l’all i el cebollí, dels quals es poden consumir els bulbs i les fulles quan són tendres. L’època ideal per a consumir-ho és a l’hivern, però podem trobar-ho durant tot l’any, encara que el seu cultiu pot presentar dificultats en els mesos més calorosos.
 • Coliflor, bròcoli, rave, nap, colinap i cols. Aquestes hortalisses pertanyen a la família de les crucíferes o brasicàcies. Originàries de regions temperades a fredes, agrupa les hortalisses d’hivern per excel·lència. Podem trobar diverses varietats de col·les com el cabdell, la col arrissada, col llombarda, col xinesa o cols de Brussel·les; i de coliflors de diversos colors en tons verds, grocs i morats i col romanesco. També podem trobar diverses varietats de raves i naps, amb diverses formes, colors i sabors.
 • Carlota, fenoll i api. Pertanyents a la família de les umbel·líferes, són plantes herbàcies, anuals o perennes que no suporten temperatures extremes. Desenvolupen una tija allargada amb fulles alternes que solen ser d’un color verd fosc i una arrel que sol ser carnosa amb forma tubular.
 • Faves i pésols. Pertanyents a la família de les lleguminoses, produeixen plantes o arbustos anuals el fruit dels quals, el llegum sol ser allargada, prima i aplanada. Per al seu cultiu òptim requereix un clima temperat a fred amb una mica d’humitat.
 • Encisam, carxofa, escarola i endívia. Pertanyents a la família de les compostes, són productes principalment de fulla. Existeixen varietats d’hivern com l’escarola i l’endívia i unes altres que es poden recol·lectar al llarg de l’any si el clima no és extrem, com els encisams. La carxofa es comença a recol·lectar a la fi de tardor i podem gaudir-la fins a finals d’hivern. La planta de carxofa pot viure de 2 a 3 anys i arribar a aconseguir fins a 2 metres d’altura.
 • Taronja, llima, mandarina i aranja. Pertanyen a la família de les rutàcies, s’engloben en el subgrup de cítrics. Les millors estacions per a gaudir de la mandarina, la taronja i l’aranja en tota la seua frescor i sabor són tardor i hivern. Encara que podem trobar varietats tardanes entrada la primavera. La llima podem trobar-lo des dels mesos de tardor fins ja entrat l’estiu, pot aparéixer amb xicotets brins marrons en la corfa, però aquestes no afecten el seu sabor.
 • Alvocat. Aquest fruit pertany a la família de les laureàcies, el seu cultiu s’estén a nivell de la mar en zones amb poca altitud, cultivat majoritàriament a Andalusia. Podem trobar-ho des de tardor fins a meitat de primavera en les seues diferents varietats, les més conegudes són hass, bacon i fort.
 • Plàtan. Pertanyent a la família de les musàcies, es cultiva en Canaries i gràcies al seu clima tropical estable es poden recol·lectar durant tot l’any. El plàtan és una fruita climatèrica, la qual cosa significa que continua madurant després de la seua recol·lecció.
 • Kiwi. Aquesta fruita pertany a la família de les actinidies. A Espanya es cultiva majoritàriament la varietat hayward, que es recol·lecta a la fi de tardor i principis d’hivern, per la qual cosa pot consumir-se des d’octubre fins a març aproximadament. Les zones en les quals més estés està el seu cultiu són Galícia, Astúries, País Basc, Cantàbria i Navarra.
 • Poma. Pertanyent a la família de les rosàcies, en ella s’inclouen moltes fruites de consum habitual. La pomera resisteix temperatures fredes molt extremes i no requereix molta llum, la qual cosa el converteix en un fruiter molt resistent. Hi ha diverses varietats de poma que permeten que puguem gaudir-la quasi durant tot l’any.

Aquestes són les fruites i verdures de temporada que es cultiven durant l’hivern. En Ecocaixa apostem pel cultiu de proximitat, per la qual cosa posem a la teua disposició una àmplia selecció de verdures i fruites de temporada durant les diferents èpoques de l’any. Una àmplia varietat de verdures ecològiques i fruita de proximitat a la teua disposició.